Halina Pawlowská má rada tradície, bude piecť plnku a jahňacie

30.03.2013 Bratislava

Bratislava 30. marca (TASR) - Štvrté víťazstvo v štvorročnej histórii Panta Rhei Awards si v stredu večer (27. 3.) odniesla z udeľovania ocenení najväčšej siete kníhkupectiev na Slovensku spisovateľka, scenáristka, moderátorka a glosátorka Halina Pawlowská.

Vďaka priazni slovenskej čitateľskej verejnosti sa stala napredávanejšou českou autorkou roka 2012.

V rozhovore pre TASR priznala, že ocenenia dostáva rada a je z nich vždy nadšená. "Mám pocit, že to má trošku cenu, to čo robím. Som rada, že tie čitateľky si ma čítajú a že im to niečo hovorí." Na otázku, čím dokážu Pawlowskej knihy očariť čitateľov, najúspešnejšia česká autorka na Slovensku zareagovala: "Myslím si, že je to úprimnosť, optimizmus a že je to ten humor zo seba, ktorý si tá hrdinka (alebo ja) zo seba robí. A je to možno ten spôsob pohľadu na vzťahy, na mužov, na svet, na deti, na rodinu. Veľa žien sa s tým stotožňuje, ale nenapadlo by im to tak formulovať alebo vyjadriť."

Halina Pawlowská ďalej prezradila, že sa chystá písať dve nové knižky. Jednou z nich má byť titul Tajemství mého rodu. "Zúčastnila som sa na projekte Českej televízie, v ktorom som pátrala po svojich koreňoch. Jedna polovica mojej rodiny sa vôbec do programu nedostala a trošku sa cíti urazená, takže jej to musím nejako literárne kompenzovať," vysvetlila s úsmevom. Obľúbená autorka chce potešiť svojich verných priaznivcov aj ďalším rodinným titulom, dostal názov Na co jsem se musela zeptat mámy. Má ísť o voľné pokračovanie úspešnej poviedkovej knihy Až se mě dcera zeptá, ktorá vyšla v minulom roku a spisovateľka ju napísala pre svoju dcéru Natáliu, ale aj všetky začínajúce manželky a mamičky.

Záver rozhovoru patril aktuálnej téme najväčších kresťanských sviatkov, ktoré Halina Pawlowská prežije podľa očakávania doma, v kruhu svojich najbližších. "Veľa času z veľkonočných sviatkov strávim v kuchyni, ale celkom s radosťou, pretože ja mám rada tradície. Teším sa ako budem piecť plnku a jahňacie a že tam budú všetci."
 
 
 

Vyberte región